واردات کالای مستعمل و یا دست دوم

در آئین نامه اجرایی قانون صادرات و واردات ایران شرایط کلی زیر برای واردات در نظر گرفته شده است. در نظر داشته باشید که بخشنامه های مختلفی در خصوص کالای مستعمل صادر می شود. بطور کلی می توان گفت به جز کالاهای مورد نیاز شرکتهای تولیدی آنهم با اخذ مجوز از وزارتخانه مربوطه و بعضی کالاهای راهسازی و معدنی و ماشین آلات خاص واردات کالای مستعمل و کارکرده ممنوع است. یعنی به آن اجازه ورود داده نمی شود.
قوانین به شرح ذیل است :

ماده 42: چگونگی ورود کالای مستعمل:

1-  ورود خودروهای مستعمل از جمله راه سازی در چارچوب قانون مربوطه و آیین‌نامه اجرایی آن امکان‌پذیر می‌باشد.

2- ورود تجهیزات، دستگاهها و ماشین‌آلات مستعمل برای خط تولید با رعایت مقررات مربوط منوط به تأیید وزارتخانه تولیدی ذیربط می‌باشد.

3- در سایر موارد ورود کالاهای مستعمل با رعایت مقررات مربوط منوط به موافقت کمیسیون موضوع ماده یک این آیین نامه است.

اما بند 3 از ماده 43 آئین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات چنین می گوید :

3- کالاهای مستعمل مربوط به دفاتر نمایندگی وزارتخانه‌ها و سازمانهای دولتی خارج از کشور که تعطیل می‌شوند، در صورتی‌که مشمول تعرفه ممنوع باشد با موافقت کمیسیون موضوع ماده (1) این آیین نامه.

و ماده 38 از همان آئین نامه می گوید :

واردات قطعی کالا به صورت بدون انتقال ارز :

1ـ  قطعات یدکی، ابزار برشی، قالب نو یا مستعمل و نمونه کالا (برای تحقیق و کپی برداری) برای واحدهای تولیدی، آموزشی یا تحقیقاتی همچنین نمونه دارو (فراورده‌های دارویی، مواد اولیه و مواد جانبی) و مواد مورد نیاز برای بسته‌بندی آن، تجهیزات و ملزومات پزشکی، آزمایشگاهی و بهداشتی، شیر و غذای کودک، کتب و نشریات و تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات تحقیقات علمی برای دانشگاههای علوم پزشکی در صورتی که جنبه تجاری نداشته باشد، رأساً به نام واحد تولیدی یا مؤسسه آموزشی یا تحقیقاتی یا درمانی مربوط قابل ورود و ترخیص است.

لیست کالاهای مستعمل مشمول موافقت کلی 
کمیسیون ماده یک 
  ورود و ترخیص ده ردیف ماشین آلات کشاورزی مستعمل  تصویب نامه ترخیص ماشین آلات معدنی و راهسازی مستعمل مارک های معتبر جهانی